Nieuwsbrief januari 2022

19 maart OpschoonOmmetje 2022 tijdens Landelijke Opschoondag

Zaterdag 19 maart organiseren we na het grote succes van vorig jaar, wederom “OpschoonOmmetje 2022” tijdens de Landelijke Opschoondag. Ruim 350 inwoners van Amersfoort gingen vorig jaar, voorzien van afvalgrijper en afvalzak op jacht naar zwerfafval in de buurt.

Ook dit jaar zet de Amersfoortse Horeca verdeeld over verschillende locaties in de stad en in samenwerking met KEISchoon033, zich weer in voor een schone buurt. Bij de deelnemende horecapartners liggen de afvalgrijpers en afvalzakken klaar om de handen uit de mouwen te steken. Een leuke activiteit voor jong en oud. En bij inlevering van de afvalbuit ontvangt men een gratis koffie To Go en voor de kleine rapers een limonade. Voor de kleine rapers ligt tevens de KEISchoon033 AfvalBingokaart klaar en natuurlijk is onze mascotte Dustbin weer van de partij.

 

Met deze actie is vorig jaar ruim 700 kilo zwerfafval bijeen geraapt! Samen houden we de stad schoon. Wanneer je op deze link klikt krijg je een sfeervolle impressie van vorig jaar.

Deelnemende Horeca ondernemingen

Met dank aan

IJslands Preventiemodel activiteiten in teken van zwerfafvalbewustwording met PRO33college

Amersfoort is één van de zes gemeenten die meedoet aan de pilot IJslands Preventiemodel. In het kader van het IJslands Preventiemodel worden er activiteiten tijdens en na school georganiseerd. Lees hier meer over het doel en de aanpak van het IJslands Preventiemodel. Al in 2020 stonden de activiteiten gepland maar helaas konden deze niet doorgaan als gevolg van Covid-19.

 

In het najaar van 2021 zijn op twee weken na de toffe activiteiten in samenwerking met het PRO33college alsnog uitgevoerd door Projecthuizen.nl / KEISchoon033 in opdracht van gemeente Amersfoort.

 

Alle activiteiten stonden in het teken van zwerfafvalbewustwording. Nederlands vijfvoudig kampioen goochelen “Nico met z’n Kliko” trapte op ludieke wijze het zeven weken durende programma af. Goochelend met de zwerfafval uit zijn kliko werden de leerlingen vermaakt en op een verwonderlijke wijze bijgebracht dat afval in de kliko hoort.

 

Met een speciale Afvalbingokaart op zwerfafvalsafari, wie wint de Gouden Grijper in de Afvalquiz, kunst maken van het geraapte zwerfafval met kunstenaar Evelien Kooloos tot een bezoek aan de Stadswormerij, alle activiteiten vielen goed in de smaak van de deelnemers. 

 

Helaas zijn de laatste twee activiteiten wederom gecanceld door de huidige lockdown. Maar wat in het vat zit….., in het voorjaar gaan we zeker een bezoek brengen en aan de slag met o.a. Sight Landscaping. 

ROC Midden Nederland zet zich in voor een schone omgeving van de school

De studenten van ROC Midden Nederland, gevestigd aan de Disketteweg in Amersfoort, zijn in oktober aan de slag gegaan om de omgeving van de school op te ruimen. Deze zwerfafvalactie is onderdeel van de UNESCO doelen waar de school zich voor inzet.

De zwerfafvalitems zijn opgeslagen in de Litterati App, met de verzamelde gegevens identificeert Litterati het zwerfafval per gebied, materiaal, merk en voorwerp.  Hoe duidelijker de gegevens over het probleem worden, hoe beter we in staat zijn doeltreffende oplossingen te creëren.

Na afloop is de bekende #GiveSealifeAhand van de Amersfoortse Tomas Tighelaar Lourenco gecreëerd, wat laat zien hoeveel zwerfafval er is geraapt binnen een uur tijd.

Het project is georganiseerd in samenwerking met Projecthuizen / KEISchoon033. 

Leerlingen halen 44 kilo zwerfafval op in de wijk Kattenbroek met ABC Kattenbroek

Tijdens de wereldwijde opschoonactie haalden de honderd leerlingen van de vier basisscholen van ABC Kattenbroek – De Meander, De Dubbelster, De Breede Hei en Gabrie Mehenschool 44 kilo zwerfafval op in de wijk Kattenbroek! 

Het idee hiervoor is ontstaan bij de kinderwijkraad in Kattenbroek. Een schone en groene wijk stond hoog in de Top 5. De input voor de Top 5 komt van honderden kinderen in de wijk. Kinderen in Kattenbroek hebben dus echt een stem. De opschoonactie was onderdeel van een meer weeks programma. Met het opgehaalde afval is er een Trash Art workshop georganiseerd, tijdens de zonovergoten middag zijn er prachtige kunstwerken gemaakt met de kunstenaar, die na afloop zijn geëxposeerd.  

 

Tomas Tighelaar Lourenco bracht een bezoek aan De Meander en nam hij de leerlingen op eigen wijze mee in zijn verhaal hoe hij Beachcleanupper is geworden en duizenden volgers heeft gekregen van over de hele wereld. Met de gemaakte #GiveSeaLifeAHand stuurde de leerlingen de ABC handprint de wereld over.

 

Dit bijzondere project is een samenwerking en mede mogelijk gemaakt door ABC Kattenbroek, Buurtbudget Kattenbroek en Projecthuizen.nl

 

Ga zwerfafval tegen, ga voor herbruikbare mondkapjes

Nederland Schoon luidt de noodklok nu het mondkapje na enkele maanden afwezigheid tóch weer verplicht is geworden op openbare plekken en nog niet duidelijk is wanneer de mondkapjesplicht weer zal worden ingetrokken. Op straat liggen beduidend meer mondkapjes dan de afgelopen maanden.

De plastic kapjes schaden de natuur: ze komen door wind en regen in onze wateren terecht en gaan uiteindelijk richting zee. Zeedieren zien de mondkapjes aan voor voedsel of raken erin verstrikt. Bovendien zijn de van het plastic soort polypropyleen gemaakte mondkapjes niet recyclebaar en worden ze niet biologisch afgebroken. Zo komen microplastics onomkeerbaar in de natuur terecht, wat uiteindelijk voor iedereen schadelijk is. Middels deze link brengen wij het gehele artikel van Stichting Nederland Schoon onder de aandacht.

Even noteren

Op 17 september 2022 is het weer WorldCleanUpDay. De speciale scholen-editie staat gepland op woensdag 14 september 2022.

 

We zijn verheugd om wederom een fantastische dag te mogen organiseren in opdracht van gemeente Amersfoort, waarbij honderden inwoners van Amersfoort de handen uit de mouwen steken, en zo de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. Ook dit jaar pakken we weer uit met ludieke acties, afvaltainment in de vorm van bijzonder straattheater om bewustwording te creëren, informatiestands verspreid door de stad en vele georganiseerde CleanUps.

 

Wil je alvast een leuke bijdrage melden en doe je mee? 

Mis niks via Social Media en Nieuwsbrief

We delen graag activiteiten en nieuws van KEISchoon033 met je, volg ons via Facebook, Twitter of Instagram en blijf op de hoogte. 

 

 

 

 

 

Heb je deze Nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Schrijf je dan hier in en ontvang deze voortaan in je mailbox.

 

Contactgegevens:

Projecthuizen.nl

Sylvia Krebber

info@projecthuizen.nl

 

www.Keischoon033.nl

 

KEISCHOON033 is een initatief van Projecthuizen.nl

 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van nieuwe projecten en het laatste nieuws