Nieuwsbrief oktober 2020

WorldCleanUpDay033 ondanks Covid-19 groots en succesvol

WorldCleaunUpDay033 heeft zaterdag 19 september, in de strijd tegen zwerfafval honderden mensen op de been gebracht. We kijken terug op een geslaagde dag met heerlijk weer, enthousiaste deelnemers en inspirerende activiteiten. De vrijwilligers trokken gewapend met afvalknijper en vuilniszak door de straten, parken, bossen, grachten en winkelcentra om op te ruimen.

 

Landelijk is er een recordaantal deelnemers geregistreerd, maar liefst 39.000! Samen organiseerden zij meer dan 2.500 verschillende schoonmaakacties verdeeld over het hele land.

 

“Fantastisch om te zien hoeveel mensen en organisaties zich inzetten voor een schonere stad” zegt projectleider Sylvia Krebber. “Tal van organisaties, bedrijven, sportverenigingen en inwoners hebben zich aangemeld. Zo gingen de leden van de Turkse Mevalana en Rahman Moskee  aan de schoonmaak in de wijken Kruiskamp en Schuilenburg, namen roeivereniging Hemus, en kanovereniging Keistad de Eemhaven en Eem voor hun rekening, kon je in Vathorst met Sups en fluisterbootjes rommel uit de Laak vissen. Samen met 033Opdefiets een speciale fietsafvalroute fietsen, of in winkelcentra Vathorst, Kraailandhof, De Nieuwe Hof, Emiclaer, Eemplein en het VVV terecht bij de informatiestand voor het lenen van de benodigde materialen. In de winkelcentra zorgde diverse acts voor passende entertainment en werden bezoekers geënthousiasmeerd  om deel te nemen.”

Wethouder Kraanen en Weerman Reinier prikken afval in Emiclaer

Weerman Reinier van den Berg, bekend als weerpresentator van het RTL4 Weer, heeft KEIhard gewerkt om het weer zo schitterend te krijgen. Met een stralende zon opende hij samen met wethouder Kees Kraanen in winkelcentrum Emiclaer, de WorldCleanUpDay voor Amersfoort.

 

Reinier heeft zich vastgebeten in het thema “klimaat en duurzaamheid”. Reinier; “tegenwoordig inspireer ik het publiek vooral op het gebied van duurzaamheid. Of liever gezegd: winstgevend rentmeesterschap. Maar wel vanuit de gedachte van grote urgentie.”

 

De toon is gezet, en de “urgentie” van een schone en aantrekkelijke leefomgeving benadrukt.

 

Hartelijk dank aan alle vrijwilligers die deze dag de handen uit de mouwen hebben gestoken en een bijdrage hebben geleverd aan een schone stad!

Sfeerimpressie

Wil je de sfeervolle impressie zien van de vele activiteiten die er tijdens WorldCleanUpDay033 hebben plaatsgevonden? Klik dan op onderstaande button.

Heb jij Dustbin al ontmoet?

Dustbin heeft in 1 dag tijd de harten van groot en klein weten te veroveren. De mascotte van KEISchoon033 is tijdens WordCleanUpDay033 op heel veel selfies vastgelegd en geknuffeld.

 

Deze kleurrijke vriend houdt niet van zwerfafval, en laat dat graag zien. Inmiddels is zijn afvalemmer weer geleegd en schoon. Klaar voor de volgende KEISchoon033 activiteit!

 

Dustbin komt graag langs bij activiteiten van scholen, verenigingen en buurthuizen die met zwerfafval aan de slag gaan.


Je kunt Dustbin mailen op info@projecthuizen.nl

Blikjes van Red Bull opnieuw op nummer 1 van gevonden zwerfafval

Voor het tweede jaar op rij staan de blikjes van Red Bull met stip op nummer 1 van producenten van wie de producten het meest bijdragen aan zwerfafval. Marlboro staat op nummer 2. Heineken is gezakt van de tweede naar de vierde plaats en Mc Donald’s staat opnieuw op een beschamende derde plek.

 

Plastic is opnieuw het meest gevonden materiaal, maar de overduidelijke winnaar is de sigarettenpeuk, die steeg van de zesde naar de eerste plaats.

 

Deze data is verzameld via de https://www.litterati.org/. Wereldwijd zijn er inmiddels bijna 7 miljoen afvalitems getagd.


Bron: Plasticsoupfoundation

Even noteren

Op 18 september 2021 is het weer WorldCleanUpDay. De speciale scholen-editie staat gepland op woensdag 15 september 2021.

Mis niks via Social Media en Nieuwsbrief

We delen graag activiteiten en nieuws van KEISchoon033 met je, volg ons via Facebook, Twitter of Instagram en blijf op de hoogte. 

 

 

 

 

 

Heb je deze Nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Schrijf je dan hier in en ontvang deze voortaan in je mailbox.

 

Contactgegevens: Projecthuizen.nl, Sylvia Krebber info@projecthuizen.nl

 

www.Keischoon033.nl

 

KEISchoon033 is een initiatief van Projecthuizen.nl in opdracht van gemeente Amersfoort

 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van nieuwe projecten en het laatste nieuws