euterpeplein

Euterpeplein 2018 – 2019

In 2019 hebben twee basisscholen Oma Jettie (schrijfster Ingrid ter Haar) op bezoek gehad. Zij las voor uit haar boek “Zo! Oma Jettie heeft er genoeg van!”. Het boek is geschreven vanuit de ogen van een oppas oma die zich ergert aan alle rommel op straat. Oma Jettie is een hele vrolijke en kleurrijke dame, samen met de kinderen uit de buurt gaat ze aan de slag om zwerfafval op te ruimen. Dit was een van de activiteiten tijdens KEISchoon033 Euterpeplein Schoon.

 

Het Euterpeplein is een van de wijkwinkelcentra van Amersfoort. Wekelijks trekt het vele duizenden bezoekers. Doel van het project beoogt het winkelcentrum Euterpeplein op een duurzame manier te ontdoen van zwerfafval door bezoekers, winkeliers, stakeholders en omwonenden te enthousiasmeren en te activeren. De uitvoer bestaat uit positieve gedragsbeïnvloeding, bewustwording en prikkelende activiteiten. Het project is in samenwerking met winkeliers, leerlingen van MBO HTV Amersfoort en omliggende (basis)scholen uitgevoerd.

Het Euterpeplein is een praktijk-leeromgeving geweest voor studenten Handhaving Toezicht & Veiligheid van MBO Amersfoort. De studenten hebben vijfmaal het gebied, onder leiding van, de bijzonder opsporingsambtenaren (Boa’s) van de gemeente Amersfoort geschouwd. De leerlingen hebben interviews afgenomen met: winkeliers, bezoekers en bewoners en vanuit het resultaat is er een rapport van aanbevelingen overhandigd aan de gemeente. Aan de hand van het rapport hebben diverse interventies plaatsgevonden.

 

Tijdens de Nationale Opschoondag zijn jongeren “Ploggend” zwerfafval gaan ruimen en is er kunst gemaakt van zwerfafval. Gumbuddy heeft het winkelcentrum kauwgomvrij gemaakt en de zogenaamde Gumbuddy’s geplaatst. Wethouder Kraanen onthulde tijdens een feestelijk eindevenement, de zingende prullenbak samen met de kinderen die de prullenbak hadden beschilderd. Het feest is zingend afgesloten met een spetterende afvalrap.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van nieuwe projecten en het laatste nieuws