winkelcentrum kraailandhof

Kraailandhof 2017 – 2018

Met de onthulling van een zingende prullenbak onderstreepte de Amersfoortse wethouder Hans Buijtelaar dat het Hooglandse winkelcentrum Kraailandhof weer helemaal schoon is. Het was de feestelijke afsluiting van een maandenlange schoonmaakactie door onder andere studenten van MBO HTV, leerlingen van OBS De Bieshaar en Basisschool De Biezen. Stichting Nederland Schoon overhandigde bovendien een aantal peukenpalen en de nieuwste prullenbakken aan de voorzitter van de winkeliersvereniging Kraailandhof.

 

Om het zwerfafval in winkelcentrum Kraailandhof te verminderen, voerden de leerlingen van de opleiding Handhaving Toezicht en Veiligheid (HTV) van MBO Amersfoort eerst een nulmeting uit. Ook interviewden zij winkeliers, winkelend publiek en bewoners overzwerfafval. Aan de hand van de resultaten namen winkeliers en gemeente maatregelen tegen zwerfafval. Zo is de bestrating van het winkelcentrum grondig gereinigd en zijn kauwgomresten verwijderd.

 

Om de straten schoon te houden, kunnen mensen voortaan kauwgom deponeren in speciale bakken, zogenaamde  Gumbuddies. GumBuddy is de totaaloplossing voor het kauwgom- en peukenprobleem. In het winkelcentrum zijn op vijf verschillende plaatsen RVS GumBuddies (kleine containertjes) geplaatst waar alleen kauwgom of gescheiden van elkaar kauwgom en peuken in gegooid kunnen worden. Ook is er het GumBuddy Plakbord waar kauwgom op geplakt kan worden. GumBuddy zorgt voor het regelmatig legen in samenwerking met de sociale werkvoorziening

In de Albert Heijn is een tentoonstelling georganiseerd met kunst van zwerfafval, gemaakt door kinderen van OBS De Bieshaar. Zij hebben van kunstenares Evelien Kooloos geleerd hoe je van zwerfafval objecten kan maken.


Ruim 60 leerlingen van Basisschool De Biezen hebben een ontwerp gemaakt voor de Zingende Prullenbak. Voorzitter van Winkeliersvereniging Kraailandhof Lex Herlé koos de twee beste ontwerpen uit. Een moeilijke keuze uit zoveel geweldige mooie ontwerpen!

 

Kunstenares Patricia Veenman heeft aan de hand van de winnende ontwerpen de Zingende Prullenbak beschilderd. Patricia is aangesloten bij Kunstroute Hoogland. Het eindresultaat is een vrolijke en opvallende prullenbak! Met de onthulling van de zingende prullenbak, opent wethouder Hans Buijtelaar KraailandhofSchoon’. Dit evenement vormt de feestelijke afsluiting van het project. Ruim 300 kinderen en bezoekers genieten van een geweldig evenement.

 

Extra publiekstrekker is de beroemde clown Ronald McDonald. Met zijn Opruimshow laat hij op een ludieke manier zien wat zwerfafval is en hoe nuttig het kan zijn.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van nieuwe projecten en het laatste nieuws